Terugverdienen in 5 jaar

21 april 2015
Terugverdienen in 5 jaar

Installateurs van zonnepanelen schermen al te graag met een mooie terugverdientijd. Op sommige websites kom je zelfs een terugverdientijd van zonnepanelen tegen van 5 jaar en een rendement van 15 tot 20% per jaar. Klopt dat en hoe komen ze aan deze waarden?

Allereerst: de afgelopen 15 jaar is de stroomprijs jaarlijks met 6,4% gestegen. Dat is substantieel en heerlijk om mee te nemen in de zonnepanelen terugverdientijd. Want hoe hoger de stroomprijs wordt, hoe korter de terugverdientijd, des te interessanter om zonnepanelen te verkopen. Het zou dus betekenen dat we over 25 jaar maar liefst € 1,- per kWh betalen, waar we nu € 0,22 kwijt zijn.

Maar is het wel eerlijk om de stijging van de stroomprijs zo hoog te nemen?
Nee. Hiervoor moet iets duidelijker zijn hoe de stroomprijs in elkaar zit. Je hebt namelijk te maken met de kale stroomprijs, de energiebelasting en de BTW. De kale stroomprijs is de afgelopen jaren nauwelijks gestegen, zo’n 7 cent. De stroomprijs is vooral gestegen door de energiebelasting (11 cent) en de verhoging van de BTW (3,5 cent). Het is de vraag of de overheid de energiebelasting elk jaar kan verhogen. Naar alle waarschijnlijkheid niet. Het is daarom beter om de inflatiecorrectie van 2,5% als stijging van de stroomprijs te hanteren. Dan reken je jezelf niet rijk.

Welke zonnepanelen terugverdientijd is dan haalbaar?
Allereerst is het sterk afhankelijk van de kosten van eerste aankoop. Ben je bijvoorbeeld in staat om de zonnepanelen zelf op je dak te leggen, dan bespaar je snel 25% van je aankoop. Daarnaast is de kwaliteit van het complete systeem van belang. Koop je rommel, dan is de opbrengst lager en zodoende ook de terugverdientijd. En last but not least: schaduw is funest voor je systeem. Ook als je geen dak hebt tussen Zuid-oost en Zuid-west, dan wordt je terugverdientijd echt te lang. Dus heb je een dak redelijk op het zuiden, zonder schaduw, dan moeten terugverdientijden van 8 tot 12 jaar mogelijk zijn. Maar 5 jaar is echt absurd.

http://www.zonnepanelen.net

Bekijk al het nieuws

Offerte aanvragen

Plaatsen in de buurt

Bureaus in de buurt meer